01/06

Lacol a la Biennal d’Arquitectura de Venèci

Lacol està present a la 17a Mostra Internacional d’Arquitectura – La Biennale di Venezia, comissariada per Hashim Sarkis. Aquesta edició porta per lema How Will We Live Together? (“com viurem junts/es?”) i participarem en la secció dedicada a comunicats per oferir la nostra reflexió a aquesta pregunta.  La 17a biennal havia d’inaugurar-se el mes de maig de 2020 i, a causa de la situació generada per la COVID-19, se n’havia ajornat l’obertura al mes d’agost. Finalment es va decidir posposar-la al maig del 2021, i estarà oberta fins al 21 de novembre. Lacol és un dels dos equips catalans seleccionats a l’exposició central de la mostra.

La nostra intervenció es defineix utilitzant un sol element: una gran cortina obliqua a una de les parets existents. Aquest gest genera dos espais: un d’exterior i un interior. La cortina s’usa com una pantalla visible des de tot el pavelló, sobre el qual apareixeran diferents frases. Aquestes frases recullen testimonis dels habitants i com ha canviat la seva vida després de mudar-se a l’edifici, el que subratlla l’impacte polític de l’arquitectura. El teló es reutilitzarà després de la Biennal, per reduir l’impacte ambiental de la nostra intervenció. Aquest element continuarà el seu cicle de vida com una pantalla de separació en l’espai polivalent de La Borda. Per tant, portem una part de l’edifici a la mostra, i no només representacions d’aquesta. A més, s’han situat peces de fusta laminada restants de l’estructura La Borda com tamborets. A la cara interior, sobre taules que segueixen el disseny d’Enzo Mari, una sèrie de fotografies mostren els diferents espais de l’edifici: façanes, pati interior, espai polivalent de doble alçada, … i sobre tot el procés d’apropiació pels seus habitants durant mesos de seguiment fotogràfic d’Álvaro Valdecantos. També s’exhibeix una gran maqueta (escala 1/33) de fusta, de BUIT Taller. És una secció de l’edifici que mostra el pati interior, les escales, els espais comunitaris i les cobertes. Finalment, una gran pantalla davant dels tamborets mostra dos vídeos: un el procés de promoció amb les reunions i la fase de construcció; i un segon sobre l’ús de l’edifici des de l’aparició de la COVID19 i el confinament. El contingut del vídeo també proporciona so ambient, creant una sensació de vida a la instal·lació

Amb el suport de l’Institut Ramon Llull:

 

 

 

Amb la col·laboració del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana y Acción Cultural Española (AC/E):