Artefacte a Vilafranca

Participació, Tot

ANY: 2016

CLIENT: Ajuntament de Vilafranca i Diputació de Barcelona

EMPLAÇAMENT: Barri de l'Espirall, Vilafranca del Penedès

El projecte neix d’un treball comunitari dels joves del barri de l’Espirall involucrant-los a través de l’art i l’espai públic. Aquesta és una primera intervenció en la que s’ha dissenyat i construït de forma participativa un artefacte multi-ús i un mural. Es va decidir actuar sobre un solar que actualment es fa servir d’aparcament darrere l’antic mercat de la Pelegrina. Es va considerar un espai interessant ja que aquest mercat s’està reconvertint en casal de joves. Els artefactes però són mòduls que es poden moure fàcilment per poder ser utilitzats en diferents espais del barri. Es van dissenyar tenint present els materials disponibles (pneumàtics) i aquells que podíem comprar per un baix preu (panells d’encofrar). El disseny modular està pensat per resoldre la incertesa de saber quanta gent participaria als tallers i la capacitat de treball que tindríem. El disseny també va facilitar que hi haguessin tasques desenvolupables per a diferents edats. També era positiu que els participants fossin capaços de realitzar de principi a fi un mòdul, per la satisfacció que això generava i perquè permetia que fossin independents per crear de noves i transmetre el coneixement a nous participants.

Els objectes construïts permeten ocupar un espai en forma de seients, taules, grades o petits escenaris segons la seva configuració. Es va escollir la forma exagonal per optimitzar la peça de fusta, el seu encaix amb el pneumàtic i la seva agregació amb altres peces.

La intervenció mural es va dur a terme per generar quelcom que fos visible sempre, encara que no hi fossin els artefactes. Es va pensar de manera que tothom hi pogués participar. Així, el primer dia es va treballar amb pintura i esprais de colors i  es va donar llibertat als participants perquè escriguessin o dibuixessin allò que volguessin. El segon dia es va pintar en blanc el negatiu de la paraula “HOLA”, escollida durant el procés per representar que l’Espirall sempre ha estat barri d’acollida de les diferents comunitats que han arribat a Vilafranca.

Els artefactes generats per aquest projecte es van exposar al Rehogar 2016 organitzat per Makea al Museu del Disseny. Trobareu les instruccions per generar els objectes a El Recetario.

Podeu veure més imatges a la nostra pàgina de Facebook.