Casa a l’Ametlla

Habitatge, Obra

ANY: 2014

ANY D'EXECUCIÓ: 2015

EMPLAÇAMENT: L'Ametlla del Vallès

SUPERFÍCIE: 180 m²

COL.LABORADORS: Pau Monasterio (arquitecte tècnic), Arkenova SCCL (enginyeria) i Jordi Granada (estructura)

La Yol i el Carles amb els seus fills Albert i Lila ens van demanar que els acompanyéssim en el procés de fer-se una casa a l’Ametlla del Vallés. En el moment de començar a plantejar l’habitatge ens van comentar que volien espais molt oberts i lluminosos i alhora que fossin molt funcionals. L’espai exterior també era un punt important a treballar per integrar-lo dins del propi programa de la casa i entendre’l com un lloc més de socialització.

D’aquesta manera i donat el tamany de la parcel·la, el programa es resol mitjançant una única planta i es distribueix per tres franges diferenciades: franja de dia, franja de nit i franja equipada.

  • Franja de dia (programa públic), la sala-menjador amb cuina oberta. Situada amb direccionalitat nord-sud i amb façana oest, buscant el sol de migdia / tarda, moment en el que es farà més ús de l’espai. Obrint-la en les seves façanes nord i sud aconseguint la percepció de la màxima dimensió de la parcel·la, i connectant directament l’espai interior amb els espais exteriors destinats a activitats més domèstiques (zones porxades,i construccions auxiliars-barbacoa)
  •  Franja de nit (programa privat), les tres habitacions dobles, i també un estudi. Situada amb direccionalitat nord-sud i amb façana est, buscant el sol de primera hora per a tots els dormitoris. Aquesta franja es situa esgotant el límit de distància amb el veí, permetent alliberar el màxim d’espai de jardí a la zona oest (de caràcter més públic).  Aquesta franja amb orientació est, especialment en l’extrem sud, es situa la peça de l’estudi, on membres de la família desenvoluparan la seva activitat professional, i que ha de tenir unes bones condicions d’assoleiament.
  • Franja equipada, que conté 2 banys complerts, un lavabo, l’espai per la rentadora, rebost/emmagatzematge i la sala d’instal·lacions. Per la condició de central recull les circulacions i es converteix en el filtre entre les dues altres zones, aquesta franja facilita i optimitza els recorreguts de totes les instal·lacions. Aquesta franja central, per la seva posició estratègica, també recull l’accés a l’habitatge.

Els espais exteriors es treballen per donar-los un caràcter més domèstic, convertint-se amb extensió del propi programa interior, com és el cas del “menjador d’estiu” que s’ubica a la part posterior de la casa com una ampliació de la franja de dia. També es compta amb un espai porxat per a dos places d’aparcament.

A nivell constructiu, l’obra s’ha realitzat amb murs d’obra portants en tota la franja equipada i pilars metàl·lics en les façanes est i oest. A nivell climàtic funciona amb un sostre radiant continu a tota la casa i un sistema d’Aerotèrmia. També compta amb un dipòsit de recollida de l’aigua pluvial per tal de reutilitzar-la pel reg i pels sanitaris.