Escola de teatre El Timbal

Obra

ANY: 2014

ANY D'EXECUCIÓ: 2015

EMPLAÇAMENT: C/Roger de Flor 85, Eixample, Barcelona

PRESSUPOST: 304.210€ (més IVA)

SUPERFÍCIE: 536 m²

COL.LABORADORS: Celobert Cooperativa (enginyeria), Grisel·la Iglesias (consultora acústica), Societat Orgànica (consultoria ambiental), Quim Vilar (assessorament en Protecció contra incendis), Sinergia Construcció (empresa constructora)

El projecte neix de la necessitat de l’escola de teatre El Timbal de moure la seva activitat en un nou espai. Un canvi que s’havia de realitzar en un període de temps molt ajustat, 12 mesos. Es va formar un equip de 5 cooperatives, totes elles participants de la Xarxa d’Economia Solidària, que junt amb El Timbal han col·laborat per tal d’aconseguir aquesta fita. CoopdeMà SCCL s’ha encarregat dels serveis d’assessorament en l’àmbit jurídic, laboral i econòmic; A+4 Consultors d’Estratègia ha realitzat l’acompanyament estratègic comercial i de comunicació; Per últim LaCol SCCL i Celobert Cooperativa hem desenvolupat el projecte arquitectònic i d’enginyeria respectivament.

La recerca: 4 mesos
Es comença doncs, amb un exhaustiu procés de recerca de locals arreu de Barcelona amb els condicionants necessaris per a poder desenvolupar l’activitat d’escola de teatre. A finals de l’any 2014 es tanquen les negociacions per al lloguer d’un antic supermercat situat al carrer Roger de Flor 85. Era necessària una gran intervenció per a donar resposta a les necessitats, caràcter i identitat del Timbal.

El projecte: 4 mesos
Diverses sessions amb tot l’equip del Timbal han servit per anar definint el projecte des de la proposta de distribució de l’espai segons les necessitats funcionals, fins a les diverses estratègies ambientals a aplicar segons les característiques del local i l’ús per al qual es destinarà.
La idea principal del projecte es basa en generar una sèrie de caixes-contenidors d’activitats que s’insereixen dins el volum del local. Cada tipologia de caixa-contenidor pren forma i textura en base a les seves necessitats distingint entre aules (caixes acústiques), sales de reunions (caixes de treball) i vestuaris i lavabos (caixes humides).
D’altra banda, amb la idea de minimitzar l’impacte ambiental de l’edificació s’han proposat mesures que redueixen la demanda energètica d’aquesta, potenciant el funcionament passiu del local (ventilació creuada dels passadissos i de totes les aules, augment de l’aïllament tèrmic de l’envolupant i instal·lació de 5 lluernes tipus DeploSun amb tecnologia bioclimàtica que permeten la il·luminació natural de les aules) i augmentant l’eficiència dels sistemes actius emprats (optimització de la potència del sistema de climatització i instal·lació de sensors de CO2 que regulen l’activació del sistema de renovacions d’aire). Per el desenvolupament de les estratègies ambientals s’ha comptat amb la col·laboració dels companys de Societat Orgànica, especialistes en la millora ambiental de l’edificació.

L’obra: 5 mesos
Han estat necessàries 21 setmanes d’obres per aixecar el nou Timbal. Es van iniciar amb els enderrocs i sanejat de les parets i sostres que configuraven l’antic supermercat per, a poc a poc, anar aixecant les diferents caixes-contenidors que configuren l’espai actual. Destaca l’ús de la fusta i el suro negre com els materials més utilitzats en el projecte degut a les seves múltiples funcionalitats i el seu baix impacte ambiental. També el gran esforç realitzat per a poder mantenir els pilars de fosa originals, un element que amb el temps formarà part de la identitat de l’escola de teatre El Timbal.