Reforma Casa Figueretes

Habitatge, Obra

ANY: 2018

ANY D'EXECUCIÓ: 2020

EMPLAÇAMENT: Sant Feliu de Codines

SUPERFÍCIE: 160 m²

El projecte consisteix en la reforma interior i rehabilitació energètica d’una casa de poble del segle XVI. La rehabilitació, iniciada el 2016 es va fent per fases a diversos punts de la casa, però en destaquem la intervenció principal realitzada durant el 2020: generar un pati interior per captar radiació solar i aportar llum a la part fosca i humida de l’habitatge.

L’habitatge es troba al vessant sud de Sant Feliu de Codines, un indret privilegiat per les seves vistes sobre el Vallès Oriental, però també un emplaçament de fort pendent on moltes de les construccions històriques queden parcialment enterrades i amb només una façana bona cap a les vistes. Tant és així que l’habitatge antigament funcionava de manera que les estances habitables donaven a façana i quedava un 50% de la superfície de la casa amb molt poques qualitats d’habitabilitat, de manera que aquests espais es destinaven a magatzem, celler o rebost.

La intervenció vol fer habitable tots els espais i millorar-ne el funcionament climàtic. S’enderroca una part de l’habitatge per generar-li un pati interior que aporti llum i ventilació a la part fosca de la casa. Aquest pati es cobreix amb un hivernacle de policarbonat que orientat a sud permet fer una molt bona captació solar durant els mesos freds. L’escala per pujar al pis superior es desplaça en aquest pati de manera que les dues plantes queden climàticament independitzades. Als mesos d’estiu unes finestres motoritzades a les parts superiors de l’hivernacle i un tiratge connectat al subterrani de la casa permeten una refrigeració constant d’aquest espai i potencien la ventilació creuada dins l’habitatge.