Altell sotacoberta

Intervenció, Obra

ANY: 2019

El projecte neix de la necessitat de redistribuir els espais de l’habitatge per tal d’adaptar-se als canvis vitals de les persones que hi viuen. Concretament, hi ha la necessitat de repensar els espais de dormir. Fins al moment les dues filles i el fill, més petit, compartien una gran estança molt relacionada amb l’habitació dels pares, on hi dormien i també hi podien jugar. Actualment les filles han crescut i volen tenir un espai més íntim i alhora canviar la zona de jocs per uns escriptoris on estudiar o realitzar altres activitats creatives.

S’utilitza la gran alçada de l’espai com una oportunitat poder créixer en vertical i poder ubicar dos espais amb certa continuïtat en un petit altell, on hi haurà els llits de les noies i unes taules d’estudi. Aquests dos cubicles estan units per un petit espai d’arribada de l’escala, que podria ser l’ampliació de la zona de taules. Així també es podrà compartimentar el gran espai que abans utilitzaven per dormir, creant un habitació pel fill petit, relacionada amb la dels pares, mitjançant unes grans portes dobles (de 130cm) i un espai comú amb l’emmagatzematge per a les dues filles, just a l’entrada del bany, a mode de vestidor.

L’objectiu és compartimentar els espais, per poder donar més independència a les filles, però sense realitzar tancaments inamovibles. A la planta baixa, amb el dissenys de les grans portes, el fill petit pot anar adaptant-se a la seva autonomia i la pròpia habitació gradualment.

S’aprofita la intervenció per realitzar millores energètiques, col·locant aïllament de cotó reciclat a tots els paraments en contacte amb l’exterior: a sota la coberta i a les parets que estan en contacte amb el pati de llums i amb els veïns, per tal de millorar-ne l’estanquitat i la insonorització.

Una de la demanda era també, la de millorar la lluminositat de l’espai, originalment il·luminada a través del pati de llums. Per resoldre aquest aspecte i poder ventilar de manera natural tots els nous espais, s’han instal·lat cinc obertures a la coberta que permetran l’entrada de molta llum, una visió cap al cel i milloren la ventilació creuada.
La creació d’aquests nous espais i les millores energètiques permeten oferir una millor convivència i un major confort ambiental als canvis vitals de les usuàries, permeten inclús poder realitzar alguna petita intervenció en el futur per aconseguir més independència entre elles, responent si és el cas, a noves necessitats.